Intenzivní Beskydy s Radkem

17.05.2014 12:00

Radegastova výzva 2014

www.radegastovavyzva.cz/

Výsledky: live.timechip.cz/#2014/12/vysledky

 

Celé to začalo tím, že Hanka objevila 24h štafetový závod v Beskydech, který organizátoři pojali jako charitativní akci a výtěžek ze závodu věnovali nadaci pro podporu transplantace kostní dřeně. Hanka sestavila závodní tým, ale když se daří, tak se daří - bohužel museli svou účast ze zdravotních důvodů postupně všichni zrušit. Po prvním odpadlíkovi jsem původně přislíbila účast jako náhradník, proto mě později Hanka oslovila, jestli najdu zájemce, kteří by do závodu nastoupili, aby registrace zbytečně nepropadla. Na nabídku odprodeje týmu se nikdo neozval, tak jsme nakonec poskládali tým z členů Československé tisícovky, tedy zkušených vytrvalců.

V sobotu se setkávám se Zuzkou a Valim a zabydlujeme se v pokoji chaty Koksař, která poskytuje zázení celého závodu. Sice jsme si říkali, že nebudeme nic hrotit a že celou akci pojmeme jen jako trénink... Ale dá se to nezávodit, když po trase pobíhají desítky nadšenců, kteří si přišli vyzkoušet své limity? Samozřejmě jsme šli do toho s maximálním nasazením :) Na cca 10,7km dlouhém okruhu s převýšením cca 550m se střídáme v pořadí Zuzka, já, Vali. Než 2 parťáci otočí okruh, stačí to tak akorát, aby se ten třetí najedl, vytrávil a spočnul.

Už po prvním kole víme, že tohle bude těžký závod. Okruh sice není dlouhý, ale nikdo z nás není zvyklý trénovat tak intenzivně na tak "krátké" vzdálenosti. Zejména já, která přes týden nemám čas ani vyběhnout za barákem a jediná má aktivita jsou víkendové akce s distancí nad 100km - tohle je opravdu jiné kafe. Ovšem jako trénink je Radegastova výzva skutečně skvělá! Samozřejmě jsem cítila, jak mi s každým okruhem dochází síly. Postupně jsem své kroužení prodloužila z cca 1:15 na 1:30hod. Ovšem mou ztrátu neustále doháněla Zuzka, která je ve skvělé formě! Vali začal sice v druhé půlce závodu cítit problémy s kotníkem, ale přesto si držel parádní tempo i on. Postupně jsme se probojovávali ve výsledcích nahoru a přesto že jsme v druhé půlce závodu přesně nevěděli, na jakém pořadí právě jsme (po půlnoci se trochu pomálty čipy, časy v tabulce navíc naskakovaly se zpožděním), dobojovali jsme to až na 2. místo v kategorii mix, celkově jsme byli na 8. místě z osmdesátky startujících týmů. A ten závěr byl skutečně luxusní - Valiho jsme na jeho posledním okruhu prozváněli. Ten velmi dobře pochopil, že chceme, aby zrychlil. Jak dosprintoval do cíle, předal štafetu nahecované Zuzce, která za 34minut ještě vyběhla na čipovou kontrolu na vrcholu, abychom si pojistili pozici a připsali na účet ještě 0,5 okruhu.

Intenzivní! To bylo heslo tohoto víkendu, bylo to velmi intenzivní. Krásná trať, skvěle vyznačená, příjemný blátivý podklad,... Počasí vyšlo-nevyšlo. Na můj vkus bylo velmi příjemně, protože celou dobu většinou poprchávalo nebo mrholilo, nefoukalo a tak jsme se nemuseli smažit ve vlastní šťávě a užívali jsme si čerstvého beskydského vzduchu. Na druhou stranu byli všichni závodníci "zalezlí" pod střechou a počasí nás ochudilo o společenské zážitky v zázemí závodu. Alespoň na vyhlášení se trochu vyjasnilo a konečně jsme uviděli větší část spolubojovníků, kteří s námi kroužili 24hodin po Beskydech.

Velké díky organizátorům za velmi vyvedenou akci - všichni jste byli moc ochotní a zvládli jste to na jedničku. Stejně velké díky mým parťákům -věřím, že jsme si to všichni moc užili a suprově jsme potrénovali.