EKUT 2013 - etapa 1

22.11.2013 07:00

EKUT (Extrémní Kombinace v Ultra Trailu) - Loučení s turistickým rokem 1. etapa

...nevaž se, odvaž se a běž...

57km / 2 600m+ / 9:35hod

louceni.webnode.cz/

 

Další výzva, které jsem nemohla odolat - projít za jeden víkend 170km ve 2 etapách! Od poslední dálkové akce uběhlo několik týdnů, takže se na tuto akci se základnou v Ústí nad Labem moc těším. 6-ti hodinová cesta vlakem mě nemůže odradit - je třeba poznat další kus domoviny. Loučení je hodně zaběhnutá akce (letos 25.ročník) a na organizaci je to znát - základna s umývárnou, rozvoz na start smluvními busy a letos dokonce s měřícími chipy a on-line sledováním průběžných výsledků.

Na start první etapy EKUTu nás odváží autobusy do Úštěku. Krátce po 7.hodině je odstartováno. Jdu do toho s cílem co nejvíce běžet a polepšit si průměrnou rychlost - s tím mi pomůže můj nový kamarád, navigace Garmin Etrex Legend HCx. Před prvním stoupáním na Sedlo se chytnu za Tomáše, který to umí rozjet a tak mám v plánu se ho co nejdéle držet. Na můj vkus valíme nahoru opravdu rychle (sotva mu stačím). Tom se na vrcholu zastaví, ale já celá propocená musím pokračovat, abych nezamrzla. Trasa jde po turistické značce, mám ji v navigaci nahranou, takže nic nebrání tomu, abych si šla své tempo bez doprovodu. Celkově je trasa hodně zabahněná a já už při prvním prudkém sestupu jedu jako na tobogánu po zadku dolů (nechápu, jak to celé ustáli borci bez hůlek). No co, správný ultratrailista má být od bahna :)

Postupuju na svoje poměry slušnou rychlostí, což mi přidává na dobré náladě. Z Třebušína stoupáme na zříceninu Kalich - v protisměru potkávám několik kolegů, kteří již sbíhají od vrcholové kontroly. Na vrcholku dávám loka koly, ani se nestihnu pokochat jistě skvělými výhledy a fičím dolů směr další zřícenina, Panna. Také zde jde trasa od vrcholové kontroly vedená stejně jako výstup a mám ještě více prostoru sledovat závodníky přede mnou (jsou to celkem rychlí běžci, takže jsem na svoji rychlost postupu celkem hrdá a motivace je hodně silná). Na Ovčárně si pípám první chipovou kontrolu, hodím něco do sebe a pokračuji v postupu. Několik kilometrů jdu ve 4-členné skupině s klukama, se kterýma jsme se od startu průběžně předbíhali. Při asi nejnáročnějším výstupu do Němčí (krásnou Průčelskou roklí) už vystoupám jen s Lukášem, který mi dělá společnost až do cíle.

Až na pár zaváhání se jde skvěle, zdržuje jen místy šíleně rozbahněný terén, přidávám ještě jednu jízdu po zadku. Ale bez bahníčka by to přeci nešlo!!! Oddychový je sestup ke hradu Střekov. Od hradu se přesouváme Masarykovým zdymadlem na druhou stranu Labe a zdoláváme poslední stoupání. Přichází báječný závěr - traverz k rozhledně Větruša a seběh centrem města na základnu v Ústí. Centrem probíháme těsně po setmění (po 16h) a jsme terčem nejednoho zvědavého pohledu - po stehna zabahnění sportovci tudy asi nepobíhají každý den :)

První etapa EKUTu byla báječná, plná zajímavých míst - zříceniny, hrady, rozhledny. Své kouzlo měl také poslední sestup s výhledem na celé město osvícené pouličními lampami, kterým se prolíná mohutný tok Labe. Mělo to své čáro.

Na základně hodím rychlou sprchu, s klukama skočíme rychle na malou večeři a snažíme se alespoň něco málo naspat před startem druhé etapy, který nás čeká ve 22hod...