Bez komprese už ani jeden vertikální krok!

17.11.2014 17:26

Na svých prvních stovkách jsem ani nepomyslela na to, že si jednou pořídím kompresní oblečení – to je přeci jen pro profíky! Na druhou stranu, jak říkají někteří moji známí – když si koupíš na sport „top“ výbavu, tak se i tvoje výkonnost posune nahoru. Aneb i přesto, že ten sport vůbec neumíš, tak s „top“ výbavou ti to půjde aspoň trochu :D

Proč vlastně běžci (a jiní sportovci) kompresní doplňky používají? Výrobci jednoznačně odpovídají: lepší okysličení svalů, tj. vyšší účinnost svalů, oddálení/zamezení křečí, snížení otřesů svalů, omezení tvorby kyseliny mléčné, rychlejší regenerace po výkonu,…

První kompresní kousek, co jsem na sebe oblékla, byly nějaké low-cost kompresní podkolenky neznámé značky. Žádnou změnu jsem při běhání s podkolenkami nepociťovala. O pár týdnů později jsem od přítele dostala kompresní lýtkové návleky australské značky Skins. Na první proběhnutí bylo zřejmé, že do kompresního oblečení je třeba zainvestovat, když chceme pocítit nějaký účinek! U těchto návleků jsem cítila, že svou funkci plní. Firma Skins se zaměřuje na výrobu kompresního oblečení a jejich vývoj se věnuje především stupňované kompresi. Např. u zmíněných lýtkových návleků je oddělená nekompresní zóna okolo achilovek.

V mém šatníku se objevily také jedny ¾ běžecké kompresní kalhoty francouzské značky Salomon, která obléká nejednoho vrcholového ultratrailového běžce. Tyhle kalhoty jsou úžasné především svým designem, a na vzhled se zákazníci prostě chytají. U kalhot mi od začátku vadila jedna věc – při běhu se sesunuje rozkrok dolů. Dle zkušeností jiných běžců se tento problém projevuje i u kompresních kalhot jiných výrobců. U těchto kalhot jsem také pociťovala poměrně rychlé opotřebení, tedy že se materiál rychle vytahal a kalhoty již tak dobře nekomprimují. Ale jinak jsou pěkným stajlovým doplňkem mého běžeckého šatníku :)

Díky prodejně Mountland Bratislava jsem dostala možnost otestovat také kompresní produkty dalšího špičkového výrobce, švýcarského Compressportu. Poprvé jsem tak oblékla kompresní stehenní návleky (Compressport Forquad). Dodnes si pamatuju ten pocit, kdy jsem s návlekama vyšla poprvé do kopce – šlo to skoro samo! Jak jsem u lýtkových návleků přemýšlela, jestli nepociťuju jen placebo efekt, tak jsem se u stehenních návleků přesvědčila, že tyhle hračky opravdu fungují. Stehenní návleky pro mě mají jednu velkou výhodu oproti ¾ kompresním kalhotám, a to při aktu, kterému se žáden ultraběžec nevyhne, tedy když potřebujete kalhoty ze sebe stáhnout. U kompresních kalhot bylo svlékání se (především v létě, když se celé tělo zpotí) dost náročné, zatímco nyní mám na nohách pevně obepjaté návleky a kraťásky pohodlně stáhnu ;)

Od Mountlandu jsem dostala také trailové ponožky Compressport Trail Pro Racing Socks 3D. S těmito ponožkami jsem se zezačátku moc nekamarádila. Po prvním proběhnutí jsem moc nevěděla, co na ně říct. Noha se v nich cítila nesvobodná (v mých minimalistických botách jsem zvyklá, že především prsty mají spoustu místa a mají svou volnost). Důvod, proč mi ponožky tak nesedly, byl asi hlavně ten, že jsem je obula v kombinaci se zcela novými botami, které mají navíc užší špičku, než jsem zvyklá. Začala jsem kombinovat ponožky s různou obuví a na různé vzdálenosti. Ponožky si při dalším použití „sedly“  (stejně jako boty) a ukázalo se, že jsou mnohem pohodlnější , než se na první pohled zdálo. Ponožky jsem zprvu opatrně používala jen na kratší tréninky, teď už je začínám testovat i na delších trasách. Sice se říká, že „kdo maže, ten jede“, já ale poslední dobou běhám bez „přimazání“ vazelínou, a to úspěšně bez puchýřů (když nepočítám některé extrémní ultra, kde se občas nějaký lehký puchýřek objeví).

Co říct na závěr ke kompresním doplňkům? Jestli vám někdo tvrdí, že je to jen placebo, nevěřte! Kompresní oblečení není pro běžce bezpodmínečně nutné. Pokud však do svého hobby chcete investovat, jděte do toho! Já pociťuji rozhodně vyšší výkonnost v kopcích (možná nejsem moc rychlejší, ale za to se méně nadřu). Také mám mnohem příjemnější a klidnější regeneraci po výkonu (a to já mám svalovku v nohách skoro po každém tréninku!) Ideální je, když máte 2 sady kompresních návleků – jedny na závod, druhé na regeneraci. Já si po závodě návleky propláchnu v umyvadle a na druhý den je čisté obléknu pro regeneraci.