Strážovská motanica

22.05.2015 23:00

Bánovská 100 aneb Strážovská motanica 2015

https://bn100.webnode.sk/

Cca 115km / cca 5000m+ / 23:54h

Moje trasa na Strava.com zde

 

Minulý rok se někomu nelíbilo, že na občerstvovačkách byla kofola (namísto Coca coly). Letos nebyla. Za to nás Johnny ujistil, že na trase bude dostatek studánek. Minulý rok jsme se pařili na letním slunci, letos jsme vyběhli do teplé noci a pokračovali na trati v odpoledním dešti. Na mnohých diskuzích se mluvilo o zkracování tras na ultra akcích, tak jsme tentokrát dostali absolutní volnost. Tak trochu adventure akce, kterou pro nás tento rok Johnny připravil, byla novou výzvou.

Povinná výbava: čelovka, nebo raději dvě čelovky i s náhradníma baterkama, mapa, ideálně obal na mapu do deště, pokud možno GPS krabička pro případ totální desorientace, vlastní zásoby jídla. V pátek večer vyrážíme na tour de Strážovské vrchy. Známe jen název prvního kopce...

Prostě letos bylo všechno jinak a my jsme si prověřili naše schopnosti orientovat se v terénu a samostatnost. Ono na první pohled to nezní až tak šíleně. Ale jak se ukázalo, orienťák 5BV v domácím prostředí je úplná pohoda oproti motanici po Strážovských vrchoch, na místech, které jsme mnozí nikdy neviděli. Navíc pokud značení turistických tras nesouhlasí s papírovýma mapama a Vy máte v mapách zaškrtnuty jen některé změny ve značení. Navíc když mnohé malé lesní cestičky z map ve skutečnosti najednou v terénu skončí slepou ulicí. Navíc když Vám nevyjde plán chytnout se za někoho domácího, terénu znalého, který by Vás pohodlně dovedl do cíle.

Je třeba ale ocenit, že se na nás Johnny úplně nevybodnul a zajistil i nějaké živé kontroly se skromným občerstvením. Trochu čáru přes rozpočet mu udělala skvělá manželka Zuza s parťačkami, když  si daly před víkendem tour de kuchyně a na jedné z živých kontrol nás pohostily svýma geniálníma domácíma koláčkama, řezama a buchtama. Pro mě, milovníka sladkostí všeho druhu, občestvovačka jako v ráji!

Z výsledkové listiny je zřejmé, že letošní Bánovská 100 byla akcí, kde se běžci neprali o startovní pozice, ale naopak spolupracovali a společnými silami proběhli všechna kontrolní stanoviště. Tím posledním byla pro nás známá sportovní hala v Bánovciach nad Bebravou, která nám jako každým rokem nabídla perfektní zázemí pro pozávodní regeneraci.

Příští rok znovu? Snad ano a věřím, že to bude v podobném duchu. Letos si nikdo na chybějící Coca colu na občerstvovačkách nestěžoval :) Díky!