Petzl Tikka RXP

07.06.2014 16:34

Díky prodejně Mountland (Bratislava, OC Tesco Lamač) jsem měla možnost otestovat čelovou svítilu Petzl Tikka RXP. Jedná se asi o nejvyšší model z řady Tikka, kterou Petzl na současném trhu nabízí. Sama od sebe bych do takové čelovky asi nikdy nešla, protože s tou mojí současnou přeci vídím, ale...

Při včerejším seznamovacím testování jsem pochopila, že není čelovka jako čelovka. Měla jsem možnost vyzkoušet už více typů čelových svítilen od Petzlu (Tikkina, Tikka 2, Tikka XP 2), stejně tak jsem mohla porovnávat s čelovkou s IR čidlem a fokusem od Emosu, kterou jsem v poslední době používala asi nejvíce - vyhovoval mi typ svícení, tj. jasně ohraničený kužel. Poprvé jsem "oblékla" Tikku RXP a byla jsem velmi mile překvapená.

Na testovací běh jsme se vydali po 21:30hod. Šli jsme ve dvou, parťák měl Tikku XP 2. Vzhledem k tomu, že naše trať vedla od začátku lesem, zapli jsme čelovky hned od startu - i přesto, že ještě bylo poměrně šero. Ihned jsem s úžasem mohla pozorovat a obdivovat technologii Reactive Lighting, díky které se upravuje jas obou světelných kuželů v závislosti na tom, kam si zrovna posvítím. Čelovka má zabudován 1 široký světený kužel pro sledování terénu pod nohama, resp. do blízka (čtení mapy) a 1 úzký světelný kužel pro větší vzálenosti (ideální pro hledání turistických značek). Jakmile jsem šla do prudšího krpálu a hleděla pod nohy, aktivoval se široký kužel a příjemným tónem osvětloval terén pod nohama. Barva osvětlení na mě působila velmi sympaticky, oproti Tikke XP 2 je světlo přirozenější. Jakmile se sklon kopce začal zmenšovat, postupně se aktivoval úzký kužel do dálky, s pomocí kterého jsem mohla zároveň kontrolovat terén následující. Při pohledu do dálky, do korun stromů se deaktivuje široký kužel a úzký světelný kužel dosvítí až do 100m vzdálenosti. Zároveň je svítilna opatřená senzorem, který podle "hloubky tmy" reguluje intenzitu osvětlení - pokud vběhne uživatel do vesnice s pouličním osvětlením, intenzita světelných kuželů poklesne, aby šetřila baterie.


 

Vzhled:

Čelovka působí na první pohled poněkud masivně. Díky ergonomickému pásku se ale hmotnost na hlavě příjemně rozloží. Také materiál pásku, který doléhá na čelo je velmi příjemný a oproti jiným modelům měkčí a pohodlnější.

 

Ovládání:

Horní tlačítko slouží k zapnutí/vypnutí svítilny (zapíná se 2-sekundovým stiskem, aby byla zajištěna bezpečnost před nechtěným zapnutím v batohu). Při zapnuté svítilně se s tímto tlačítkem upravují 3 stupně intenzity světla.

Boční tlačítko slouží na přepínání režimů Reactive Lighting - konstantní svícení - červené světlo.

V horní části je pod krytkou umístěný konektor pro nabíjení baterie.

 

Baterie:

Svítilna je vybavená dobíjecím Li-Ion akumulátorem 1800mAh. Součástí balení je kabel pro nabíjení přes USB port počítače. Zároveň je možné dokoupit adaptér pro nabíjení přes síťovou zásuvku. Po 300 nabíjecích cyklech uvádí výrobce pokles kapacity akumulátoru o 30%.

Výrobce dále nabízí k dokoupení zadní panel pro 3ks AAA baterií.

Výdrž baterií na delších nočních akcích budu ještě testovat.

 

Režimy svícení:

Reactive Lighting nebo konstantní svícení - 3 intenzity svícení + rezerva:

Max. výkon: 7-215lm / 2-110m / min. 2h30min

Standard: 7-160lm / 2-90m / min. 5h

Úsporný režim: 7-80lm / 2-70m / min. 10h

Rezerva: 25lm / 1h

Červené světlo - režim svícení nebo blikání

 

Závěr:

Po zkušenosti s Tikkou RXP jsem se přesvědčila o tom, že pro běh v nočním terénu není nezbytně nutné vlastnit výkonné dělo, které oslepí kolemjdoucí. Se systémem Reactive Lighting má uživatel perfektní přehled o terénu a zároveň šetří baterie. Světlo je přirozené a velmi šetrné pro oči. Čelovka měla jedinou nevýhodu - parťák s Tikkou XP 2 si v klídku běžel zatímco moje parádní světlo přitáhlo snad všechen létající hmyz lesa - no aspoň to člověka trochu zrychlí :P

Velké díky prodejně Mountland za poskytnutí čelové svítilny! www.mountland.sk