Malofatranská gril-párty

04.07.2015 06:00

Malofatranská 100 2015

www.mf100.sk

104km / 6 541m+ / 6 272m- (resp. 50km / 3 332m+ / 3 501m-)

Aktivita na Strava.com zde

 

 

V sobotu 4.7.2015 se v Malé Fatře konala velkolepá grilovačka. Při této příležitosti organizátor přijal objednávku na 148ks rare steaků a 133ks medium steaků. Vše vypuklo v 6hod ráno, kdy začaly přípravy na tepelnou úpravu těchto delikátních kousků.

Na Veľkom Rozsutci se začaly pomalu ale jistě žhavit uhlíky a zároveň pod tímto vrcholem organizátor připravil předkrmy ve formě lahodného ovoce, avokáda (!mňamózní!), slaných keksů a mnohého dalšího. Atmosféru dokreslovaly zelené louky plné rozkvetlého kvítí a kýčové výhledy na malofatranské vrcholy. Ke grilu průběžně profukoval lehký boční vítr, který flákoty na hlavním Kriváňském hřebeni lehce ochlazoval.  V druhém občerstvovacím koutku mezitím organizátor zajistil lahodné polévky z vyhlášené malofatranské kuchyně na Chatě pod Chlebom. V oblasti Veľkého Kriváňa až k vrcholu Suchý byly grilovací uhlíky již kvalitně rozžhavené a do kuchyně pod Strečnom na 50.km dorazilo kromě objednaných rare a medium kousků také několik well done flákot. Tyto přepečené steaky mimo objednávku se ještě organizátor snažil zachránit tím, že je obklopil množstvím lahodných a osvěžujících ovocných příloh a přidal nutelové a marmeládové vánočky jako dezert, přesto všechno musela být většina well done kousků vyřazena z nabídky a zůstaly odložené u kuchaře v Nezabudskej Lúčke.

 

Objednané medium steaky dále pokračovaly směr Minčol a Krížava. Na Krížave došlo k dalšímu dochucení, o které se postarali pánové od dobrovolných horských záchranářů. Grilovací rošt okolo 21hod vystřídala udírna, aby bylo zajištěno udržení požadované teploty jednotlivých flákot. To vše v doprovodu divadelního představení světel a stínů dopadajících na okolní vrcholky hor. Tají se dech! Jeden by se na několik minut zastavil a pozoroval tu krásu…

Poslední chod ke steakům se podává ve Valčianskej doline. Bohaté menu je odměnou za zdolání nekonečného cca 6km asfaltového úseku. Po občerstvení se steaky přesouvají na „poslední stoupání“. Vrcholy Skalky-Ostrá Skala-Kľak se postarají o poslední uzení steaků, v mnohých případech se v této lokalitě steaky opětovně přihodí pod gril, a to s ještě kvalitněji rozpálenýma uhlíkama než tomu bylo včera. Z Kľaku už jen poslední sestup do Fačkovského sedla, kde se všechny flákoty radují z finálního stoupání k cílové chatě Veronika.

Organizátor nakonec ugriloval 119ks rare steaků v Nezabudskej Lúčke a 76ks medium steaků vo Fačkovskom sedle – všechny výrazně šťavnaté a lahodné chuti. Během grilovačky došlo k vyřazení 29+57ks well done steaků. Všichni návštěvníci gril-párty se radovali z luxusní organizace a přátelské obsluhy. Na příští ročník doporučujeme organizátorům méně rozpálit gril, aby nedocházelo k přepálení flákot a hosté si mohli vychutnat lahodné středně propečené kousky. Krom této maličkosti neměla akce jedinou chybičku a v příštím ročníku očekáváme opět účast do naplnění kapacit!

Ten můj medium steak byl úspěšně dokončený na společném roštu jako 18-21. v pořadí., a to ve výrazně rychlejším čase než jsem původně předpokládala: 21:59h. Děkuji ostatním flákotám, které se mnou sdílely společný talíř ;)

 

Poznámky:

Ve Valčianskej dolině byla na občerstvovačce skutečná nefalšovaná Nutella! Velké díky skvělým dobrovolníkům, kteří mi poskytli lžičku a dopřáli mi pár minut nutellové rozkoše :)

Poprvé jsem viděla velkou část Lúčanského hřebene za světla – skvělý zážitek!

Organizátoři připravili občerstvovací stanice s perfektní nabídkou. Za zmínku stojí mj. citróny – jednoznačně jsem si ověřila, že citróny perfektně ochladí organismus!

Přemýšlím, jestli tahle akce měla nějakou chybu… možná ten pár km asfaltový úsek na kontrolu ve Valčianskej dolině. Paradoxně na tomto úseku jsem prožila jeden z nejkouzelnějších momentů – při vypnutých čelovkách jsme procházeli okolo lesa, ve kterém tancovaly hejna světlušek. Jako kouzelné víly v pohádkovém lese, magické, hypnotizující, dechberoucí…

 

Velké díky každému, kdo se podílel na organizaci této akce!